Amerikanci obilježavaju obljetnicu terorističkih napada: Što se dogodilo 11. rujna 2001.?

Prije 5 dana 2
Foto; snimka zaslona

Amerikanci danas obilježavaju obljetnicu velikog terorističkog napada na njihovu zemlju 11. rujna 2001. koji je donio tragične posljedice.

Na današnji dan 2001. otmičari su oteli četiri aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD-u.

Al-Qa’ida je otela četiri aviona i udarila njima u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku i u zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion srušio se kod Pittsburgha nakon što su putnici pokušali uspostaviti kontrolu nad avionom.

Dva aviona su usmjerili na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra, jedan avion na zgradu Pentagona, a zadnji avion trebao je udariti u cilj u Washingtonu D.C., vjerojatno zgradu Capitola ili Bijelu kuću, no srušen je u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu.

Prvi avion zabio se u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, između 93. i 99. kata. Samo 15 minuta poslije dolazi drugi zrakoplov koji udara u južni toranj. Let 77 srušio se na zapadnu stranu Pentagona.

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca. Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara.

Ukupno je poginulo 2996 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja.

Teroristički napad u SAD-u izazvao je osim pitanja sigurnosti i mnoga duga pitanja svjetske i domaće javnosti, posebno stoga što predstavlja odlučujući događaj promjene paradigme svijeta kakvog smo do tada poznavali. Događaji koji su slijedili od rata u Afganistanu preko „afričkih revolucija“, sirijskog rata, aktualnih masovnih egzodusa umnogome su po analitičarima posljedica ‘post-wtc ere’ u kojoj živimo i neizravna posljedica jednog od najvažnijih događaja zapadnog svijeta poslije Drugog svjetskog rata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Pročitajte cijeli članak